AGM или GEL батерия Оставете коментар

И двата типа батерии се категоризират като запечатани оловно-киселинни батерии, AGM (абсорбираща стъклена подложка)  и GEL батерия често се заблуждават, че са еднакви. И двете батерии притежават сходни характеристики, като например способност за дълбок цикъл на разряд , неразливен дизайн и двете могат да се използват в различни ориентации. Двата типа батерии са известни и със своите ниски характеристики на саморазряд, ниска поддръжка и устойчивост на вибрации. AGM и Gel обаче са два абсолютно различни вида батерии. Чрез тази публикация сравняваме двата типа батерии, за да ви помогнем да разберете коя отговаря на вашите нужди.

Прилики

Двете батерии са класифицирани като оловно-киселинни (VRLA) батерии. Кислородът, произведен върху положителните плочи на оловно-киселинните батерии, се абсорбира от отрицателните плочи. На свой ред отрицателните плочи произвеждат вода. Това помага за изхвърляне на топлината от химичната реакция, произведена от електролитите. Поради това потребителят не трябва да долива тези батерии , което ги прави необслужвани.

Разлики

AGM батериите използват специална стъклена подложка, изградена от тънки стъклени влакна. Тя е проектиран да абсорбира електролитите между плочите на акумулатора. Геловите батерии, от друга страна, използват специален тип силикагел, който държи електролитите заедно. Плътната консистенция на материала позволява на електроните да се движат свободно от плочите.

Сравняване на двата типа батерии

Гел батериите обикновено губят енергия по-бързо от AGM батериите, особено при по-ниски температури. Това се дължи на желирания Тиксотропния състав на батерията. AGM батериите работят при екстремно време, което ги прави подходящи за енергоемки зимни комунални услуги като снегомобили. Що се отнася до дълбочината на разреждане (DoD), гел батериите използват киселина по-добре от AGM батериите. Киселината защитава плочите на гел батериите, подобрявайки приложенията им за дълбоко разреждане. Въпреки това, гел батерията трябва да бъде презаредена правилно, иначе ще претърпи преждевременна повреда. Белегът в желеобразния му материал може да създаде пакети, които да корозират плочите.

AGM батериите са сравнително по-евтини от гел батериите, но те имат по-дълъг живот и предлагат по-голем моментен ток, когато е необходимо. Тези батерии работят най-добре при висока мощност, като спортни превозни средства.

Как бързо да убиете батерията
Недозареждане: постоянно недозареждане до пълен заряд, образува оловен сулфат, който се втвърдява върху техните плочи – те са сулфатирани – и постепенно губят капацитета си. Увеличаването на съпротивлението при зареждане причинява  фалшиво повишени показания на напрежението, заблуждавайки зарядното устройство че батерията е достигнала номоналниото напрежение при пълно зареждане , което води до постоянно недозареждане , в низходяща спирала. Отвъд определена точка, сулфатираната батерия не може да бъде върната в здравословно състояние и трябва да се замени. Поддържайте батериите си заредени.

Презареждане: особено фатално за GEL и AGM батерии, постоянно презареждане (без изравняване на напрежението на клетките) причинява кипене на електролита от клетките , загряване , като батерията става по-гореща и по-гореща. Прегряването може да причини катастрофални резултати.

Прекомерно дълбоко разреждане: избягвайте дълбокия разряд  . Колкото по-дълбоко е разреждането толкова  по-малко живот ще получите от батерията. Идеалният метод е да  зареждате и разреждате батериите в средния диапазон (50% до 85%) от техния капацитет. Оставянето на батерията продължително време в дълбок разряд , например по време на зимното съхранение,  ще причини сулфатизиране.

Заключение

 AGM батериите надхвърлят GEL , когато става въпрос за издръжливост, дълъг живот и зареждане. Освен това са по-евтини и работят при различни метеорологични условия. Геловите батерии, поради своя желиран състав, могат да работят във всякакво положение без опасност от протичане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *